Skrivet av: Sven Wennerström | 17 augusti, 2015

Skjuts till Danmark

DSC_4685

Goda vännen A, som vanligtvis bor i Cambridge, var på besök ett par dagar i samband med att hon skulle vidare till ett möte i Århus. Vädret för helgen så lovande ut, så jag erbjöd henne möjligheten att bli skjutsad till slutdestinationen med flyg. Valet mellan en timme i klubbens fina DA40 eller en halv dag på den danska järnvägen var givetvis enkelt.

Planet bokades och ett par dagar i förväg gjorde jag en grovplanering av resan. Enklast och effektivast var att åka norr om Kastrups kontrollzon. Vägen dit gick genom utpasseringspunkt TORUP, via punkterna LAMOX och SORGA. Jag ritade in rutten i min Jeppesen-karta över Danmark och gav mig sedan på danska AIP och NOTAM. Det var inga konstigheter, annat än att delar av Århus TMA var avstängt och ett R-område söder om rutten skulle vara aktivt. Jag skrev också ut flygplatskartan för Århus och kollade avgifter och öppettider. Listigt nog kom jag på att även kolla när flygbussarna från flygplatsen gick och anpassade starttiden efter det.

Mitt i planeringen slängde jag också iväg ett meddelande till Erik för att höra om han hade lust att följa med, både för ett par extra, erfarna ögon under flygningen och för sällskapets skull. Det ville han.

Flygturen beräknades till en timme i vardera riktningen. Massa och balans var väl inom gränserna. Det enda som återstod innan jag kunde lämna en ATS-färdplan var att räkna ut när vi skulle passera gränsen till Danmark. Slutligen sammanställde jag driftfärdplaner och med det var allt klappat och klart för avfärd.

fpl

Vädret såg lovande ut med god sikt och måttliga vindar. Vi tog oss ut till Sturup för att göra i ordning planet och jag konstaterade nöjt att det fanns tillräckligt med bränsle för att ta oss fram och tillbaka med marginal. Den dagliga tillsynen bjöd inte på några överraskningar och snart hade vi stuvat in bagage och oss själva och taxade iväg mot bana 35 för start och utpassering via TORUP.

Genast efter start märkte vi att det var mer turbulent i luften än vad jag räknat med och jag hoppades att min passagerare skulle behålla sin sunda ansiktsfärd under flygningen. Jag försöker verkligen undvika att flyga med ovana passagerare om det inte är näst intill perfekta förhållanden. Det ska vara kul att flyga med mig.

Eftersom Kastrup har byggt om sin huvudbana under sommaren, har en hel del trafik vissa dagar gått på låg höjd över Malmö. Så var fallet även denna dag och det fanns ett stort antal ankommande flyg över stan och Öresund. Vi höll oss i okontrollerad luft och när Sweden Control lämnade över oss till Köpenhamn Information fick vi genast en skarp påminnelse om att hålla oss under klass-c-luft och gärna med lite marginal.

Över Öresund var turbulensen betydligt mindre, men så snart vi kom in över den danska guldkusten på 1 300 ft så började det hoppa igen. När vi passerat under Kastrups inflygningssektor, begärde jag att få skifta till Roskilde för högre höjd, vilket jag också fick. Det lugnade ner sig något och vi kunde i stället rikta uppmärksamheten mot ett antal segelflygare som utnyttjade termiken över det solvarma Själland.

karta

Vi spanade noga och räknade in minst sex segelflygplan innan vi kom ut över Hesselø Bugt mellan Själland och Jylland och åter hade luften för oss själva. Omslutna av en perfekt cirkel av dis tappade vi för ett ögonblick all kontakt med land, innan vi siktade Jylland. Jag skiftade till Århus Approach och fick genast ”cleared approch, runway 28 Left or Right”. Ställd inför dessa i det närmaste oändliga valmöjligheter, meddelade jag att jag siktade på en straight in approach, runway 28 Left”, eftersom den är bredare och längre. Erik assisterade mig med att få G1000-systemet att rita ut den förlängda centerlinjen och efter en hyfsat stabil inflygning satte jag hjulen i banan.

Vi taxade bort till gräsparkeringen och stängde av, för att sedan skynda oss för att hinna till eftermiddagens enda flygbuss. Dessvärre hade dagens Ryan Air-flight landat lite tidigt, så bussen hade redan gått. Det blev för A att tigga om skjuts med ett par vänliga danskar som skulle åt samma håll. Jag och Erik gick genom den ödsliga flygplatsen och fick tag på en kopp kaffe och en toalett innan det var dags att betala startavgiften på rimliga 100 danska kronor och sätta sig i planet igen.

Direkt efter start fick jag min begärda höjd och tillstånd att flyga direkt på destinationen. In- och utpasseringspunkterna kring Århus är alltså fortfarande obesökta av mig. När vi kommit över vattnet och in över Själland, skiftade jag till Roskilde och bad om råd för att undvika segelflygarna i området. Lösningen blev att vi vektorerades norr om segelflygsektorn. Det blev ingen större omväg och med lite medvind gjorde det att vi ändå prickade den beräknade flygtiden i princip på minuten.

När vi närmade oss Öresund, den här gången lite längre norru, i höjd med Ven, blev jag överlämnad till Köpenhamn Information. Den här gången var det betydligt lugnare i luften, så jag fick bibehålla 3 000 fot över sundet, men beordrades sjunka ner under kontrollerad luft innan jag kom in över Sverige. Antagligen fanns den en del trafik på låg höjd över Malmö.

När jag skiftade till Sweden varnade de för annan VFR-trafik till vänster om mig, strax söder om Landskrona. Det visade sig att det andra planet också var på väg mot Sturup, dock utan att ha kontakt med Sweden Controll. Ju närmare TORUP vi kom, desto närmare varandra flög vi och jag hade ingen möjlighet till visuell kontakt då kärran låg precis bakom oss. Till slut kom jag på att spana efter planets skugga och fick på så vis en uppfattning om hur vi låg i förhållande till varandra. Jag kan ju personligen tycka att det är en ganska god idé att ha kontakt med Sweden även om man inte avser att flyga i kontrollerad luft. I så fall hade vi haft en öppen kommunikationskanal och kunnat reda ut att vi hade koll på varandra.

Sturuptornet verkade inte heller helt imponerade av min följeslagare och det blev en smula pratisgt och förvirrat på kanalen. Medan jag låg ett par varv i väntläge väst, fick jag höra hur det okända planet fick den tämligen icke standardmässiga frasen ”du får lämna kontrollzonen igen och vänta utanför tills du lärt dig att lyssna på vad jag säger”.

Vi fick däremot snart angöra en förlängd medvind bana 35 för att landa och taxa tillbaka till klubben. Det blev ganska precis två timmar i luften och ett kul flygäventyr. Trots turbulensen i början av turen meddelade min passagerare att även hon var nöjd!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: