Skrivet av: Sven Wennerström | 27 november, 2013

Malmö flygplats

14092013-DSC_8669

För oss Malmöbor är den naturliga flygplatsen naturligtvis Kastrup. Tåget dit går var tionde minut stora delar av dygnet och resan över bron tar bara några minuter. Att sätta sig i bil eller buss till Sturup, som ligger på landet utanför metropolen Svedala, känns inte särskilt lockande. Det är faktiskt lite bekymmersamt även när man ska spaka själv att Malmö inte har någon stadsnära flygplats – särskilt om man som jag har valt att inte ha en egen bil.

Det har dock inte alltid varit på det viset. Bron är bara ett tiotal år gammal och innan dess var det ett betydligt större projekt att ta sig över sundet och omfattade för de flesta en båttur. Men inte för alla, för det fanns faktiskt en tredje flygplats i området: helikopterplattan i Västra Hamnen. Därifrån flög Helikopterservice resenärer den korta turen över sundet. Enligt Västra Hamnen-bloggen var det till och med så att helikopterturen ingick i priset när man flög Finair från Helsingfors till Kastrup och skulle vidare till Malmö.

14092013-DSC_8713

Efter invigningen av bron fanns inte längre någon marknad för helikopterflygningarna. Själva helikopterplattan används som lagringsplats för byggmateriel och Helikopterservice-huset är Peab-kontor. I mitten av september smattrade det dock åter av rotorljud över Västra Hamnen, när det genomfördes rundflygningar med helikopter i området.

14092013-DSC_8690

Den översta bilden är tagen från mitt köksfönster. Jag är inte den som klagar på utsikten, men visst hade det varit ännu roligare om man då och då hade sett helikoptrar som startar och landar?

Annonser

Responses

  1. […] Malmö flygplats […]

  2. Ja. Jag minns när både Sturup och Kastrup enbart var åkermark. Då var det aldrig tal om att man skulle beblanda sig med dansken heller. Ingen förstod ju vad dom sa!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: