Skrivet av: Sven Wennerström | 12 mars, 2012

USS Enterprise mot sista vilan

Via NPR – amerikansk public service-radio – läser jag att hangarfartyget USS Enterprise (CVN-65) ska segla iväg på sin sista resa. 50-åringen börjar åldras i allt snabbare takt och det är dags för pension. Till skillnad från USS Intrepid, bilden ovan, som ligger som museifartyg i New York eller USS Midway som tar emot turister i San Diego (bilder kommer), så kommer Enterprise att huggas upp och bli till skrot. Detta trots en namninsamling mot det för ett par år sedan. Det är helt enkelt för dyrt att göra om fartyget till museum.

Vi får istället hoppas på att de två namninsamlingar som kräver att hangarfartyget CVN-80 ska döpas till Enterprise när det blir klart – och därmed bli det nionde USS Enterprise.

Förutom hangarfartyg finns ju även ett par andra Enterprise som kan vara värda att nämna: rymdfärjan Enterprise som var ett testfordon och som numera står på Steven F. Udvar-Hazy Center i Virginia och väntar på att flygas till USS Intrepid. (På maillistan för DC-piloter jag är med på är diskussionen intensiv om när själva flighten kommer att ske och var man bäst ska stå för att se den. Jag hoppa jag kan återkomma i ämnet. När Enterprise levererades till flygmuseet fick den flyga ett ärevarv över ringmotorvägen runt DC.)

Sedan har vu ju VSS Enterprise som är Virgin Galactics första individ av typen SpaceShipTwo.

Några Enterprise till, så är vi snart framme vid USS Enterprise NCC-1701.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: