Skrivet av: Sven Wennerström | 15 februari, 2012

Möte med Tuskegee Airmen

Flygbloggen trotsade elementen och sin (säkert) dödliga man cold för att gå och lyssna till ett par riktiga Tuskegee Airmenflygmuseet i College Park.

Ni känner säkert till historien: under andra världskriget var den amerikanska försvarsmakten segregerad. Färgade och vita fick alltså inte träna, bo, äta eller strida tillsammans. Förbanden var alltså helt vita eller helt färgade och bland de färgade förbanden fanns öven stridsflygare, som kallades The Tuskegee Airmen efter orten Tuskegee i Alabama där de var stationerade.

Förutom den formaliserade segregeringen, så utsattes också de färgade flygarna för rasism både inom det militära och ute i samhället. När de färgade flygarna till slut blev krigsplacerade i Europa, presterade  de strålande i stridsuppdragen och bidrog förutom till krigsinsatsen också till att rubba attityderna gentemot färgade en smula.

På museet tog fem airmen, samtliga i 85-90-årsåldern, plats i panelen. Två av dem hade varit i strid under Andra Världskriget, Ytterligare två hade inte blivit placerade i strid och en höll fortfarande på med sin utbildning när kriget tog slut.

Evenemanget var väl dessvärre lite av en besvikelse. Dels för att det var lite illa arrangerat, det var svårt för publiken att höra vad som sades och det fanns liksom ingen styrsel i programmet. Dels var det kanske mer barninriktat och mer av inspirationstal än vad jag förväntat mig. Det var ett par scoutpatruller på plats och att döma av koncentrationen och de tindrande ögonen så var det riktiga idoler som satt framför dem.

I taket över publiken hängde passande nog en Stearman PT-17, det plan som stridsflygarna skolade i. Under kriget flög the Tuskegee Airmen i flera olika plan – P40, P39 och P47. Slutligen, från juli 1944, flög de P51 Mustang, det plan som de mestadels förknippas med.

Ett skäl till att intresset var extra stort är naturligtvis filmen Red Tails, som tecknar hjältehistorien om The Tuskegee Airmen. Jag har inte sett filmen och jag är mycket tveksam till att jag kommer att gå. George Lucas är helt enkelt inte rätt person att förvalta historien. Eller någon historia över huvud taget.

Filmen verkar dock vara populär bland kidsen, för veteranerna hade ett drygt arbete med att signera affischer:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: