Skrivet av: Sven Wennerström | 25 juni, 2011

Kennedy Space Center

Åker man runt i Florida några dagar är det nästan brottsligt att inte svänga förbi Kennedy Space Center. Själv avsatte jag en heldag och såg till att lämna hotellet (en charmig inkarnation av en motellkedja, belägen bredvid en motorväg och en Adult SuperStore (vad pensionärerna i Florida ska med en sådan till vill jag helst inte tänka på)) i god tid för att kunna hänga på låset när besökscentret öppnade.

Bilderna är klickbara och om du vill se mer finns det ett helt galleri på Flickr.

På KCS:s webbplats finns ett litet verktyg som hjäper en att planera sitt besök och om man vill hinna se allt på en dag krävs att man håller ett ganska bra tempo.

När man väl köpt entrébiljetten till besökscentret är det mesta gratis, även IMAX-filmerna. Efter att ha skaffat biljetter till två filmer som vi ville se, tog vi en promenad i ”raketträdgården” tillsammans med en ambitiös och oerhört kunnig guide.

Många av attraktionerna vid besökscentret var väl i ärlighetens namn inte så vansinnigt roliga, men mycket var riktigt bra. Vi hade tur och lyckades pricka in en ganska lugn dag, nästan helt utan köer, vilket gjorde upplevelsen ännu bättre.

Men attraktionerna i besökscentret till trots, huvudgrejen var att ta bussen ut till den riktiga anläggningen. Vi hade bokat (och betalat lite extra för) en lite längre tur med fler stopp än gratisturerna.

Det var stort att se den enorma Vehicle Assembly Building torna upp sig och när vi kom närmare syntes också Endeavour på avskjutningsplattformen. Dagen innan hade det varit ett rejält åskväder och när vi var där var det fortfarande oklart om rymdfärjan hade fått några skador som riskerade uppdraget – STS-134.

Vi passerade VIP-läktaren, som ligger nästan sex kilometer från startplattformen. Närmare än så får man inte komma när stubinen tänds och jag misstänker att sex kilometer känns ganska lite när det är dags för avfärd. Penn Jilette (of Penn & Teller fame) beskriver det så här:

[…]right as those synapses connect, you get hit in the chest. You don’t exactly hear it at first, it almost knocks you over. It’s the loudest most wonderful sound you’ve ever heard. […] This is a real explosion and it’s controlled and it’s doing nothing but good and it makes your unbuttoned shirt flap around your arms. It’s beyond sound, it’s wind. It’s a man-made hurricane. It’s a baseball bat in the chest. It’s so loud. It’s so loud you can’t even call it loud. You start cheering. You start yelling. You start crying. […] The ground shakes and it’s loud. Warfare could be louder, but this is the loudest totally good thing you will ever hear. The loudest good thing you will ever feel.

Läs hela texten, den är kul och bra. Dessutom förklarar Jilette hur NASA har lyckats kvantifiera perfekt komisk timing.

Det sista uppdraget för rymdfärjan är planerat till om två veckor, den 8 juli. Någon ersättare finns inte, USA kommer att stå utan möjlighet att skicka upp människor i rymden. Privata företag ska ta över transportverksamheten till omloppsbana. Närmast en färdig produkt står Spacex, vars ägare Elon Musk personligen har satsat över 100 miljoner dollar av sin privata förmögenhet. Veckan efter att vi var i Florida fick de uppdraget av NASA att anpassa sin raket för att kunna ta astronauter.

När vi väl var tillbaka vid besökscentret var det nästan stängningsdags. Programmet för dagen som NASA hjälpt mig att sätta ihop hade bara en punkt kvar – ett besök i souvenirbutiken. I vanliga fall brukar jag undvika den, men om NASA gjort programmet så gör man väl bäst i att följa det… Frågan var bara vad jag skulle köpa. Efter planlöst vandrande bland allsköns bråte hittade jag till slut något som jag med gott samvete kunde köpa: tygmärket för STS-116.

Annonser

Responses

  1. Tack så mycket Sven! för övrigt måste jag säga fin blogg du har! :)

    • Tackar ödmjukast!

  2. […] dag var det leveransdags. Discovery har preparerats på Kennedy Space Center för att kunna ställas ut. Alla giftiga kemikalier har tagits bort och motorerna har bytts ut mot […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: