Skrivet av: Sven Wennerström | 24 februari, 2011

Boeing vann tankplansordern

Den segdragna amerikanska upphandlingen om vilket tankflygplan som ska ersätta 179 KC-135 Stratotanker – ett plan som tillverkades på 50- och 60-talen. Valet föllBoeing i konkurrens med europeiska EADS och det ny tankplanet bli NewGen 767:or som i sin militära version kommer att heta KC-46A. Airbus alternativ var en variant av den militära tankversionen av A330 kallad KC-45.

Affären har tagit nästan 10 år att genomföra och omfattat två misslyckade upphandlingsförsök. Första gången (2002), var planen att leasa Boeings tankplan KC-767, men efter protester modifierades affären i november 2003 till att köpa 80 plan och leasa ytterligare 20. En lösning som kraschlandade hårt mitt i en korruptionshärva som innebar fängelsestraff, avslutade karriärer, Boeingchefens avgång och dryga böter för flygplanstillverkaren.

Nästa runda slutade med att det amerikanska försvarsdepartementet valde EADS-planen. Beslutet överklagades av Boeing, som vann, och affären fick göras om för tredje och sista gången.

Under tiden som upphandlingen pågått har båda företagen bedrivit massiva lobbying- och annonskampanjer. Till sin hjälp har de haft kongressledamöter som varit ivriga att försöka få produktionen av de nya planen till fabriker i sina hemdistrikt. Största vinnaren är staten Washington, där planen kommer att monteras under en tioårsperiod.

Slutligen ett par klickbara bilder på ett annat tankplan, nämligen KC-10A, som jag hittade i arkivet. Planet bygger på DC-10:an.

Annonser

Responses

  1. Tackar så mycket! ja det skulle man kunna säga. Varannan vecka på gamla och varannan på nya :) Lite pendling hit och dit men det verkar lösa sig alldeles utmärkt!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: