Skrivet av: Sven Wennerström | 11 februari, 2011

Mystiska tecken på kartan

konstiga tecken på flygkartan

En mysko grej med FAA:s flygkartor är att det finns symboler på kartorna som inte förklaras i teckenförklaringen. Titta på bilden ovan. Runt bergskedjan är det en blå linje med prickar innanför. Eftersom linjen i stort sett motsvarar gränsen för Shenandoah National Park (det var liksom själva anledningen till att jag tänkte flyga där…) så kan man ju anta att de har någon slags betydelse. I teckenförklaringen står dock inget om detta.

Nu är det ju så att jag har blivit skrämd av myndigheterna att inte flyga över linjer på kartor hur som helst, så jag passade på att fråga en flyglärare när jag ändå var ute på flygplatsen. Hon kliade sig i huvudet en stund innan hon gissade på att det betyder att det är ett område med ”Non-Perennial lakes”, alltså sjöar som dyker upp och försvinner med årstiderna. Felaktigt, skulle det visa sig, eftersom just detta fenomen faktiskt finns med i teckenförklaringen.

Istället blev det en del googlande som löste problemet. Vad det handlar om är att det finns vissa begränsningar i vad man får göra i (och över) bland annat nationalparker. Man får inte landa hur om helst, man får inte hoppa fallskärm och man uppmanas att hålla sig minst 2 000 fot över terrängen. Det sista är är inget lagkrav, utan en uppmaning. Om vädret eller luftrummet hindrar – det kan till exempel finnas klass B-luftrum ovanför som man nekas klarering i, för att ta ett exempel från närområdet – så är det ok att flyga lägre.

Således fritt fram att flyga över nationalparker, men med lite extra planering.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: