Skrivet av: Sven Wennerström | 20 augusti, 2010

Oshkosh 2011

Naturligtvis måste man åka till EAA AirVenture i Oshkosh nu när man bor på rätt sida Atlanten. Tanken fanns för ett ögonblick att åka dit i år, men det visade sig vara svårt att få ihop datum och tider. Men nästa år kommer jag att göra ett seriöst försök att åka! Det är trots allt världens största flygfest.

Evenemanget går av stapeln den 25-31 juli och hålls på KOSH – Wittman Rgnl. Jag pratade med folk på den lokala flygklubben här i DC och de brukar försöka flyga dit själva. Dock får man räkna med en sisådär sju timmar i luften. Dessutom är vädret vid den tiden på året inte särskilt gynnsamt, med mycket höga temperaturer och frekventa åskoväder. Så det realistiska alternativet är reguljärflyg och hyrbil.

Milwaukee är närmsta större flygplats, men när man ändå är i dessa krokar så vore det kanske roligare att flyga till Chicago som är en av mina absoluta favoritstäder. Oshkosh ligger för övrigt i Wisconsin, the Cheese State, som jag har positiva minnen förknippade med. Det var där – i huvudstaden Madison – som jag deltog i Obama-kampanjen för två år sedan.

Alla tankar och tips tas naturligtvis tacksamt emot, för det är en del att fundera på: ska man boka hotell (vilket är tid att göra nu) eller satsa på campingen? Hur många dagar behövs? Vad behöver man ha med sig? Är det någon annan som ska åka dit?

Annonser

Responses

 1. Det där är framförhållning på en nivå jag trivs med! Är Oshkosh ett bättre val än Reno Air Races?
  /R

 2. Tja, hotellrummen försvinner tydligen i ganska rask takt om man inte vill campa och det är många turer som ska klämmas in under tiden vi är här. Därav framförhållningen.

  Antalet lediga dagar är en trång sektor och av den anledningen tror jag det blir svårt att få till resor till både Oshkosh och Reno (i vart fall inte utan att riskera att ytterligare bättra på Renos rykte…).

  Anledningen till att jag i så fall hellre väljer Oshkosh är (rätta mig om jag har fel) att det verkar vara ett bättre ställe för att ströva omkring, glo på flygplan och ljuga ihop med andra flygare.

 3. Dessutom tror jag att man lätt blir lite mätt på att se en massa übertrimmade plan flyga ovalbana dagarna i ända. Ströva, glo och flygljuga låter perfekt. Ser ut att finnas många spännande skapelser att studera.

 4. Ta Chicago på en separat utflykt, det är det värt. Dessutom är det lite väl långt därifrån till Oshkosh såvida du inte vill dra igång hyrbilen vid fyratiden på morgonen! Airventure är inget man dyker upp på vid lunchtid och tror att man kan avverka på några timmar. Man bör vara där när portarna öppnar, du kommer ändå inte ha en chans att hinna se mer än en bråkdel på en dag. Närmsta ”större” flygplats är inte Milwaukee utan Green Bay om man nu planerar att flyga reguljärt. Därifrån går det bussar till flygeriet på Oshkosh varje dag. Tror även att det går reguljära knarrar till Appleton som ligger mellan Greenbay och OSH. Fond Du Lac County Airport 15 miles söder om OSH är också ett populärt alternativ för många som flyger själva. Det var där som en T-6 fick motorstopp i trafikvarvet 2007 och nödlandade på motorvägen som ligger rakt under mitt framför vidokameran på en snutbil. Har man en böjelse för Super Cub så anordnar supercub.org en fly-in samma vecka i New Holstein som ligger på andra sidan sjön vid Oshkosh. Man är välkommen även utan flygplan till grillpartyt bara man anmäler sig innan. Kolla deras websida. Airventure är ingen flyguppvisning typ Reno utan skall möjligen jämföras med Sun’n Fun, dvs en vecka megaflygmässa där det bland tusen olika aktiviteter bland annat visas upp flygplan i luften. Vilket i sig förstås är skäl nog för många att åka dit! :-)

  Det finns ett stort informationstält nedanför TL-tornet. Gå dit direkt och leta rätt på bordet med en skylt eller svensk flagga. Det finns en pärm för varje land därinne där man kan skriva in sig om man vill få kontakt med andra landsmän som är där samma dag. Det är lätt att hitta bekanta som man kanske inte ens vet har åkt dit!

  • Här kom det lite faktiska kunskaper i ämnet flygande! Tackar!

   Du har säkert rätt i att man inte ska tro att man kan planera en massa annat under resan, utan att det klokaste är att helt och fullt satsa på Airventure.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: