Skrivet av: Sven Wennerström | 28 september, 2009

Slutet för Barkarby flygfält

barkis

När domen så föll i målet mellan Barkarby FK och Järfälla kommun, stod det klart att flygklubben förlorat i allt väsentligt. Lennart skriver klokt på sin blogg och citerar också domen. Fred skriver på Lae och har tidigare beskrivit Barkarby i både bild och text. Jag har egentligen bara ett par småsaker att tillägga.

Järfälla kommun har säkert sina skäl att ”frigöra” marken – och ingen politiker som säger sig vilja prioritera bostadsbygge i Stockholm riskerar att möta folkets vrede. Det mediala intresset för Barkarby Flygfält har följaktligen varit mycket begränsat. Men det betyder inte att nedläggningen av Barkarby inte är såväl tragisk som dum.

Tragisk för att det är ett levande stycke flygkultur som försvinner. Fältets betydelse för allmänflyget är andra bättre skickade än jag att beskriva, så jag nöjer mig med att dystert konstatera att de tillfällen då man fick sitta i gröngräset på Barkarby och morsa på piloter från när och fjärran blev alldeles för få.

Dumt för att kommunen rubbar det ekonomiska och, hävdar jag, samhällsnyttiga ekosystemet som finns kring klubbflyget. Runt klubbflyget finns dels näringsverksamhet som till exempel flyglärare och mekar. Dessutom är klubbflyget en viktig kugge i även i den kommersiella skolningen, med flygskolor, teoriskolor och en massa service.  Barkarby har varit en oerhört viktig del av detta, vilket ju också konstateras i domen.

Vad som kommer att hända efter att fältet evakuerats tycks vara oklart. Domen innehåller förvisso ett halmstrå att gripa efter, men det är nog trots det läge att fundera över vad som händer då Barkarby stängs.  BFK:s verksamhet och den kommersiella verksamheten runt omkring kommer sannolikt att fortleva på ett eller annat sätt, om än i mindre skala. En sak som är säker är att långvarigt deppande  över Barkarby inte tjänar till något. Istället är det mer än någonsin dags att kavla upp ärmarna och jobba för en konstruktiv och långsiktig lösning för allmänflyget i Stockholm.

Annonser

Responses

  1. Satan, vilken vacker bild!

  2. Tack tack! :-)

  3. En lördag kl 18…under Västerbron ;)

  4. Japp. Hemstudiematerialet ligger som bekant på Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=ATbmSKr1T4Y

  5. Jag håller med Lennart, grymt snygg bild, och mycket bra skrivet!

    • Tack! Nu har utredningen kommit, så det får väl bli en uppföljning. Ska försöka göra en lika fin bild till det inlägget också :-)

  6. […] inlägget nedan skrivit ytterligare två inlägg i frågan, som ger en lite mera uppdaterad bild: Slutet för Barkarby flygfält och Inget prövningstillstånd för Barkarby […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: