Skrivet av: Sven Wennerström | 1 oktober, 2008

Brunt läge för Barkarby flygfält

Lennart uppmärksammar Realtids artikel om den förestående nedläggningen av Barkarby flygfält. Tragiskt, på så många plan. Barkarby är Stockholmsområdets enda flygfält för privatflyg som ligger på rimligt avstånd och som har hårdgjord bana.

Bromma är av en rad anledningar inget alternativ: först och främst för att antalet tillåtna flygrörelser är begränsade och om Barkarbytrafiken adderades skulle taket spräckas med råge. Dessutom finns det goda skäl – inte minst säkerhetsskäl – att hålla nere privatflygningarna på en storflygplats som Bromma.

Det är två faktorer som har varit avgörande för Barkarby flygfälts framtid. För det första är ansvaret för privatflygarna ingens. Alla tycks överens om att Stockholm ska erbjuda flygare en plats för privat- och experimentflygning. Men frågan ligger inte på dagordningen vare sig hos kommunerna eller landstinget.

Det andra problemet är flygets generella PR-problem. Den som säger nej till en flygklubb behöver inte oroa sig för särskilt mycket negativ publicitet eller upprörda känslor hos väljarna. Flyget har orättvist drabbats av ett buller- och klimatstigma som kräver lång tids medvetet arbete för att få bort. Där misslyckas flygklubbarna och privatflygarna konsekvent. Att löst prata om ungdomsverksamhet duger inte. Goda exempel finns dock:  exempelvis på vad Linköpings flygklubb gör tillsammans med bl.a. kommunen kring visionen om Linköping Aviation Park.

Därför står vi nu inför situationen att det sista flygfältet för småflyget i Stockholm läggs ner.

Från en flygtur i våras. Start och landning på Barkarby.

Från en flygtur i våras. Start och landning på Barkarby.

Annonser

Responses

  1. ”Att flyga är att leva, i varje fall för oss!”. Ergo; om någon försöker ta bort dina chanser att flyga så kan du åberopa självförsvar. Borde inte Stockholm vara fint för sjöflyg? ”Stan är full av vatten..”

  2. […] lider privatflyget av ett PR-problem, som jag skrivit om tidigare. Flyg är för många synonymt med buller, säkerhetsrisker och miljöfarliga utsläpp. Klubbarna […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: