Skrivet av: Sven Wennerström | 10 augusti, 2008

Till fjälls

Hemma igen efter årets fjälltur. Det finns en del bilder här och jag ska försöka skriva ihop en lite mer detaljerad reseberättelse allt eftersom.

Färdvägen
Istället för en lång vandring valde vi att stanna inom ett ganska begränsad geografiskt område, med ett par dagsturer med lättare packning. Vi hade två ställen vi ville till: Kebnekaises sydtopp och Tarfala. Däremellan blev turen mer improviserad.

Kartor et.c.
Fjällkartan i skala 1:100 000 (hade nog hellre velat ha 50 000) och Högfjällskartan för Kebnekaise. Kompass, GPS (Forerunner) för att kunna logga vissa turer samt det ryggsäcksvänliga särtrycket ur Claes Grundstens Vandra Kungsleden”.

Packningen
Lite för tung, dels för att inget av utrustningen är av lättviktstyp och dels för att vi valt en del tung mat – till exempel 715 lyxiga gram mjukt bröd, en extra chokladkaka samt pulver för att göra pannkakor och raggmunkar till frukost. Vi har två kök – ett relativt tungt Primus Eta Power och en liten brännare som man skruvar direkt på en gastub som backup. Att stå på fjället med ett trasigt gaskök är en showstopper, men en extrabrännare kostar förstås vikt. Av samma skäl kör vi med två gastuber, även om det för en vecka gott och väl räcker med en kanna (av den lite större modellen). Eta Power-köket är löjligt energisnålt.

Maten
Vi hade bestämt oss för att torka en del mat själva för att dryga ut de frystorkade rätterna. Tiden att förbereda maten var dock knapp, så det blev en laddning köttfärs och en blandning av bacon och svamp som kom med. Till det hade vi portionsförpackningar av potatismos, cous cous och makaroner, samt diverse pulver för smaksättning. Knappt hälften av måltiderna bestod av Blå Bands frystorkade sortiment.

Frukosten bestod av bröd, smör, salami, ost samt pannkakor eller raggmunk. Vid frukost och lunch kokade vi även 0,5 liter vatten att ha i termosen, för att snabbt kunna göra för- och eftermiddagsfika med blåbärs- eller nyponsoppa.

Eftersom bara jag dricker kaffe, tog jag inte med kaffekannan och kokkaffe utan nöjde mig med portionsförpackade Néscafe-doser av espressotyp. Bättre än vanligt pulverkaffe, men naturligtvis inte samma sak som riktigt kaffe.

Den egentorkade maten fungerade utmärkt och blandningarna blev kreativa och goda. Till nästa gång ska det med lite ärtor och andra grönsaker för att ytterligare höja nivån.

Missöden
Inga. Förutom att jag tog med fel regnjacka, vilket möjligen hade kunnat vara en smula irriterande. Om det hade regnat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: